Een stukje geschiedenis

Gepubliceerd op 10 juli 2020 om 18:36

In onze eerste post wil ik jullie wat vertellen over de geschiedenis van make-up. Volgens Wikipedia verstaat men onder make-up de middelen die gebruikt worden om het uiterlijk van een gezicht bepaalde accenten te geven, dus je kunt je sterke kanten met make-up accentueren. Ondertussen zijn er zoveel producten op de markt, niet alleen meer om te accentueren maar ook om de minpuntjes te verdoezelen. Er wordt ook heel wat geïnvesteerd om producten te kunnen aanbieden die niet alleen je uiterlijk verfraaien, maar die tevens ook verzorgend werken.

Decoratieve cosmetica, make-up dus, wordt al gebruikt sinds de tijd van Cleopatra. De Egyptische koningin stond bekend om haar vrij zware oog make-up. Volgens historici was ze niet de enige vrouw die dit droeg en dit had verschillende betekenissen.

Er werd voornamelijk met natuurlijke elementen gewerkt: planten, stenen, mineralen en dierlijke vetten. Henna werd gebruikt om de nagels te kleuren en lippenstift en blush werden gemaakt van rode klei. De huid werd vaak versierd met henna tekeningen.

Cleopatra was één van de bekendste dames uit haar tijd, maar volgens historici was de smokey eye look zeer populair in die tijd bij zowel mannen als vrouwen. En daar was dus een goede reden voor.

Uit historische documenten is gebleken dat mensen geloofden dat de goden bescherming boden aan mensen die make-up gebruikten. Maar er was ook een wetenschappelijk voordeel.De hoeveelheid loodzout die in de make-up zat was niet hoog genoeg om giftig te zijn, maar wel voldoenden om het immuunsysteem een boost te geven. Loodzout produceert stikstofdioxide wanneer het in contact komt met de huid en stikstofdioxide stimuleert de immuuncellen, beschermt tegen infecties en helpt bacteriële ooginfecties te voorkomen/genezen.

De zwarte kohl rondom de ogen zou ook de vliegen afschrikken en de ogen beschermen tegen de felle zonnestralen. De langere wimpers beschermen het oog dan weer tegen zand, stof of andere vuiltjes.

Make-up is dus meer dan alleen maar mooi willen zijn, alhoewel dit ook iets van alle tijden is :-)

 


«