Welke ingrediënten zitten er in make-up?

Gepubliceerd op 10 juli 2020 om 18:35

Make-up Ingrediënten

Een aantal jaren geleden is de cosmeticawet een stuk strenger geworden, en maar goed ook. Producten die dagelijks door zoveel miljoenen mensen gebruikt worden, moeten immers veilig zijn voor de gezondheid van de mens, dier en milieu.

Zo wordt onder andere voorgeschreven dat de consument moet weten welke ingrediënten er gebruikt worden. Bovendien moet de benaming zo zijn dat hij in alle EU-landen gemakkelijk door de consument kan begrepen worden.

Ik weet niet hoe het met jouw kennis van chemie gesteld is, maar als ik een ingrediëntenlijstje bekijk, is “aqua” meestal het enige dat mij bekend in de oren klinkt.

Daarom is er een database samengesteld: Cosmetic ingredient database-Cosing. Deze vind je terug op www.ec.europa.eu

Er is een inventaris opgesteld met de identiteit van de producten: de INCI benaming, de chemische benaming, internationale triviale benaming van de WGO, EINECS-, IUPAG-, CAS-, en Colour Index nummer. Die inventaris is open, dit wil zeggen dat er ook stoffen zijn die hier (nog) niet in opgenomen zijn, maar die wel mogen gebruikt worden, op voorwaarde dat de benaming gemakkelijk te begrijpen is.

Ik blijf dit nog steeds moeilijke materie vinden. Gelukkig is er een tool; INCI controle, waar je de naam van de stof kan ingeven die te lezen is op de verpakking, om er meer over te weten.

Voorbeeld: Ci 77120. Dit valt onder de cosmetische kleurstoffen. “Kleurt cosmetische producten en/of de huid. Alle kleurstoffen die zijn toegelaten binnen de Europese Unie staan op een officiële lijst (Bijlage IV van de Cosmeticaverordening)

Voorbeeld: Dimethicone= antischuim, huidbeschermer, huidverzachter

Antischuim= gaat de schuimvorming van ingrediënten tegen tijdens de productie en verkleint tevens het schuimvormend vermogen van het eindproduct.

Huidbeschermer= helpt bij het voorkomen van schadelijke invloeden op de huid van buitenaf

Huidverzachter= zorgt voor een glad huidoppervlak door ruwheid en onregelmatigheden van de huid tegen te gaan.

Dit soort uitleg is daar te lezen en daarmee hebben we toch een idee welke stoffen er allemaal aanwezig zijn in onze make-up.

Het product dat eerst wordt vermeld in de lijst van ingrediënten op de verpakking, is de stof die er in de grootste hoeveelheid in voorkomt. De ingrediënten die tussen [] staan, zijn slechts in nano hoeveelheden aanwezig.

 


«   »